Fedme, en del av statsministerduellen mellom Solberg og Støre

Overvekt er ikke en sykdom. For stor overvekt kan gi helseplager, men ikke nødvendigvis for alle som gjennom frivillige valg velger å innta for mye kalorier. Ja de fleste av oss som blir overvektige velger livsstil. Usunn livsstil har ulemper, men også fordeler. Vi må aldri glemme retten hvert enkelt menneske har til å bestemme hva en vil putte i egen kropp. Fedme er ingen sykdom, det er som alt annet en konsekvens av valg menneske tar. I alle fall for de fleste av oss.

Statsministerduellen eller jobbintervjuet mellom Erna Solberg og Jonas Gahr Støre, ble sendt på NRK1 i går. En liten del av duellen handlet om fedme. Arbeiderpartilederen la ut om skolemåltid og fysisk aktivitet i skolen. 

Skolemåltid og mer fysisk aktivitet i skolen er milliardsatsinger, faktisk ukjent hvor mange milliarder kroner satsingene vil koste skattebetalerne. Hvis det offentlige skal ta ansvar også på dette området, vil det gå utover noen av de andre områdene. Samtidig vet vi at politikerne får mindre oljepenger i framtiden. Tiden er ikke inne for nye og store skattefinansierte reformer. Erna Solberg og Jonas Gahr Støre skal få store nok utfordringer med å få budsjettene til å gå opp med allerede kjente utfordringer. 

Samtidig kan Stortinget når tid som helst prioritere skolemåltider og mer fysisk aktivitet i skolen. Det eneste et politisk flertall må gjøre er å finne penger. Selv om satsingene blir kostbare, er det småpenger sammenlignet med et statsbudsjett. Det handler om prioriteringer, og heldigvis har ikke stortingsflertallet prioritert disse formålene spesielt høyt. 

Jeg er motstander av skattefinansiert innsats på skolemåltid og mer fysisk aktivitet i skolen. Først og fremst av prinsipielle årsaker, altså grenser for politikk. Skulle det prinsipielle standpunktet vike, tviler jeg på at økt skattefinansiert satsing vil fungere. Nyttekostanden blir for lav; for barn spiser allerede i skolen gjennom privat mat og tallene fra fysisk aktivitet viser at vi trener mer enn før

Jeg er en tjukkas og har vært det i mange år. Jeg angrer ikke på valgene jeg har tatt. Livsstilsendringen har gitt noen fordeler, men også noen ulemper. Jeg er glad jeg har vært en livsnyter med mange såkalte usunne valg. Jeg håper jeg slipper å bli hundre år, spesielt hvis personlig helse blir dårlig når jeg blir gammel.  Hvis vi kun har et liv, bør vi nyte livet. Et godt liv betyr god mat, litt rusmidler og masse godterier. Jeg tror på frihet og livsglede, men innrømmer at denne bloggposten er farget av mitt politiske grunnsyn. 

Dersom jeg var «normalt tjukk» ville jeg aldri lagt om livsstilen. Livet er mer enn kun «fornuftige valg». 

#Livsstilsendring, #politikk, #skole, #skolemat, #trening 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

feitsomfaen

feitsomfaen

44, Nordkapp

Har vært igjennom eller jobber fremdeles med et livsstilsendringsprosjekt. Nå er ny og bedre livsstil en naturlig del av livet.

Kategorier

Arkiv

hits